July 17, 2024

Ce este energia termica si cum are legatura cu energia interna?

Termenii energie termica si temperatura sunt adesea folositi interschimbabil, deoarece ambii implica puterea creata de caldura. Cu toate acestea, energia termica se refera la energia interna stocata sau totala a temperaturii unui sistem, in timp ce caldura reprezinta transferul de energie termica.

Temperatura este energia cinetica medie din interiorul unui obiect. Este de obicei masurata la nivel global pe trei scale: Fahrenheit (F), Celsius (C) si Kelvin (K). Energia cinetica totala a moleculelor combinata cu energia potentiala a atomilor in miscare se numeste energie interna. Energia interna este energia cinetica si energia potentiala a sistemului ca intreg. Energia interna foloseste acelasi sistem de unitati ca si energia – joule.

Joule este sistemul international de unitati pentru energie si munca si este egal cu munca folosita pentru a genera suficienta forta pentru a propulsa un obiect in miscare pe o distanta de un metru.

De ce este important sa stii toate lucrurile acestea? Pentru ca atunci cand iti cumperi un panou fotovoltaic, va functiona cu ajutorul acestor infromatii. Spre exemplu, poti sa vezi aici blogul  Pedavo.ro si poti cumpara din el panourile de care ai nevoie, pentru a le intelege modul de functionare, trebuie citesti despre termodinamica si energie solara.

Daca un sistem termodinamic este intr-o stare de echilibru termic, acesta va contine energie interna. Energia interna a sistemului va functiona ca o variabila. Astfel, modificarea energiei interne va fi egala cu intrarea de transfer de caldura si munca generata de functionarea unui sistem.

O mai buna intelegere a diferentelor dintre energia termica, temperatura si energia interna reiese din termodinamica. Energia termica este transferul, miscarea vibrationala sau fluxul de energie termica. Dupa cum am mentionat mai sus, energia termica este energia totala a unui sistem – reprezinta toate particulele pe care le contine o substanta. Energia cinetica medie a acestor particule – energia in miscare – este temperatura. Caldura si temperatura sunt diferite. Energia termica poate circula intre substante atunci cand exista o temperatura constanta, cunoscuta si sub numele de caldura latenta.

Continutul de caldura este adesea masurat in unitati termice britanice (Btu). O cantitate de Btu reflecta continutul de caldura din combustibil si surse de energie.

Cum functioneaza transferul de energie termica?

Energia termica se poate muta de la obiecte fierbinti, lichide, gaze sau spatii la cele mai reci prin trei metode de transfer: conductie, convectie si radiatie.

Conductia este atunci cand caldura trece prin material solid pentru a creste temperatura a ceea ce se afla dincolo de acesta.

Un bun exemplu in acest sens este atunci cand soarele si temperatura exterioara incalzeste caroseria unei masini si apoi, la randul sau, temperatura din interiorul vehiculului creste.

Convectia are loc atunci cand caldura este transferata prin miscarea fluidului, cunoscuta si sub denumirea de miscare de masa a unei substante fluide. Convectia va fi initiata numai daca temperaturile suprafetei unui obiect si ale fluidului, solidului sau gazului sunt diferite.

Un exemplu in acest sens este apa rece care isi creste temperatura pentru a deveni apa calda. Radiatia este transferul de caldura sub forma de lumina. Transferul de caldura prin intermediul luminii poate fi atat vizibil, cat si nevizibil. Caldura radiativa poate trece printr-un vid, gaz sau lichid, oricare dintre acestea poate reflecta sau misca radiatia.