May 18, 2024

Ce înseamnă daunele morale și materiale pentru victima unui accident rutier?

Cabinet Avocat Varzaru Ion

Când are loc un accident rutier cu victime, accentul se pune de obicei pe leziunile fizice. Însă pe lângă acestea, există și un alt tip de traumatisme care ar putea produce efecte semnificative asupra victimelor pe termen mai îndelungat. Acestea sunt, mai degrabă, catalogate drept vătămări emoționale ce pot fi cu greu măsurate, dar care ar putea produce suferință victimei timp de mulți ani.

Ce sunt daunele morale și materiale?

Există două tipuri de daune care vin la pachet cu experiența unui accident rutier cu vătămări corporale: daune morale și daune materiale. Daunele morale pot include stres mental, dezamăgire, depresie sau chiar o depreciere a imaginii personale. Daunele materiale pot include tratament medical, reducerea capacității de a produce venituri și o productivitate redusă pentru persoana implicată în accidentul rutier.

Daunele materiale sunt, de regulă, plângeri mai ușor de respins, dar nu întotdeauna. Majoritatea oamenilor nu înțeleg magnitudinea durerii și suferinței victimelor unui accident rutier cu vătămare corporală. Ceea ce inițial ar putea fi evaluat ca fiind o leziune minoră în urma unui accident, ulterior ar putea produce o cicatrice inestetică sau genera o invaliditate permanentă. Acest lucru face ca daunele materiale, împreună cu daunele morale, să se constituie într-un argument mai puternic în solicitarea de compensații.

Tipuri de traumatisme pe care le poate suferi victima unui accident rutier

Accidentele de mașină sunt atât de comune, încât au devenit o parte extremă de nefericită a vieții cotidiene. Iar dacă acestea se mai și produc din vina proprie, poți ajunge să te simți de 10 ori mai rău. Victima unui accident rutier cu vătămare corporală trebuie să facă față atât pagubelor emoționale, cât și celor materiale, ceea ce în mod cert îi va reduce semnificativ calitatea vieții.

Leziunile specifice pe care le suferă victima depind de circumstanțele în care s-a produs accidentul rutier, coroborate cu vârsta și istoricul medical. De evaluarea acestora, ulterior accidentului, se ocupă medicul legist, care va elibera un certificat medico-legal ce va stipula numărul de zile de îngrijiri medicale pe care victima unui accident auto cu vătămare corporală le necesită. Un certificat medico-legal 45 de zile conferă victimei dreptul de a solicita daune materiale și morale, despăgubiri pentru pierderea unei șanse sau daune reprezentând diferențele de venituri din perioada în care viața profesională i-a fost afectată, ca urmare a unui accident rutier.

Cum va funcționa cererea de despăgubire către societatea de asigurări dacă ați suferit daune morale?

Un accident de mașină poate fi o experiență traumatizantă care vă poate incapacita atât fizic, cât și emoțional, mult timp după ce a avut loc. Oricare ar fi situația în care vă aflați, nu uitați că trebuie completate documentele legale pentru a procesa incidentul la compania dvs. de asigurări. De mare ajutor în acest sens ar fi și contractarea unui avocat specializat în acest domeniu, care să se asigure că veți obține despăgubirile corespunzătoare, corelate cu amplitudinea traumatismelor suferite.

Există, așadar, mai multe tipuri de daune pe care victimele le pot suferi în urma unui accident rutier cu vătămare corporală. Una dintre ele este deteriorarea emoțională, care poate afecta capacitatea de a lucra, relațiile personale, somnul și liniștea sufletească. Predicția viitoarelor efecte emoționale ale prejudiciilor morale dobândite în urma unui accident rutier, vă poate ajuta să vă maximizați argumentele în instanță, stimulând astfel companiile de asigurări să vă ofere o compensație adecvată.