September 14, 2024

Ce vinuri albe bem in 2021

Vinul alb poate fi completarea perfecta pentru orice activitate. O cina organizata in familie sau cu prietenii, o seara cu jocuri de societate, un companion potrivit pentru o carte buna sau partenerul perfect pentru serialul preferat, vinul alb se dovedeste a fi ideal in fel si fel de contexte. Crama Budureasca produce unele dintre cele mai bune vinuri albe de pe teritoriul Romaniei, astfel ca de aici pot fi procurate vinurile pe care merita sa le bem in 2021.

Vinul Chardonnay din gama Budureasca Premium se obtine in urma unui proces amplu care incepe prin alegerea celor mai frumosi ciorchini si se completeaza prin fermentarea a jumatate din vin in butoaie de stejar romanesc si frantuzesc. Cu toate ca la prima vedere aceste detalii pot parea nesemnificative, in realitate joaca un rol foarte important in obtinerea unui vin de inalta calitate. Strugurii se culeg la maturitate deplina, atunci cand sunt aurii si translucizi si provin de pe parcele diferite, fiecare dintre acestea avand propriul microclimat si particularitati legate de sol, astfel incat sa poata fi atinse arome si calitati unice.

Chardonnay din gama Budureasca Premium – il identificam prin culoarea sa galben – verzui pal, avand un nas intens si aromatic care aminteste de un mix de fructe tropicale, guava, papaya care este completat de accentele de agrise. Corpolenta este ideala, aciditatea proaspata, iar gustul placut de fructe tropicale s-a imbinat perfect cu finalul lung si cremos, astfel incat servirea acestui vin sa o fie o adevarata experienta. La capitolul asocieri culinare este versatil, astfel ca se poate servi alaturi de fructe de mare, somon la gratar, paste in sos alb, risotto cu legume, branzeturi proaspete si nu numai.

Sauvignon Blanc din gama Origini este un alt vin din portofoliul Cramei Budureasca care merita descoperit in 2021. Pentru a produce acest vin se aleg si sorteaza strugurii proveniti din cele mai bune parcele, acordandu-se o atentie deosebita cu privire la limitarea expunerii la oxigen in timpul presarii. Fermentatia are loc la temperaturi joase, intre 10 si 14 grade, urmand ca mai apoi vinul sa fie lasat pe drojdii pana la 8 saptamani, timp in care se aplica periodic procesul cunoscut sub numele de batonnage care presupune amestecarea drojdiei in masa de vin, astfel incat sa se obtina nivelul de complexitate dorit. In urma acestui proces se obtine un vin de culoare galben verzui cu reflexii stravezii. Nasul este complex si aminteste de fructul pasiunii si guava, in timp ce gustul este dominat de agrise. Aciditatea este agreabila, motiv pentru care gustul este bine echilibrat, avand un postgust persistent. Se poate consuma alaturi de file de peste si legume la gratar, creveti in sos de unt cu lime, paste cu branza si nu numai.

Strugurii Feteasca Regala se bucura de conditiile ideale in viile Budureasca, ceea ce conteaza enorm pentru obtinerea unui vin de calitate. Astfel, Feteasca Regala din gama Budureasca Clasic este un vin de culoare galben pai, cu arome florale si note de grapefruit. Ne incanta cu un gust echilibrat si placut de pere si gutuie, avand finalul lung si proaspat. Asigura flexibilitate maxima la servirea mesei datorita faptului ca poate fi consumat alaturi de o multime de preparate. De la ciuperci si legume la gratar precum dovlecei, vinete, ardei gras, porumb si nu numai, pana la preparate din peste, pui, branza proaspata, mezeluri fine sau fructe de mare.

Daca esti un impatimit al vinurilor albe poti sa vezi mai multe aici, in magazinul online al Cramei Budureasca, locul in care oricine are sansa de a-si gasi noul vin preferat.