May 18, 2024

Cum iti alegi tratamentul de hidroterapie

In acest articol, vom vedea impreuna cum si de ce aceasta practica este benefica pentru ingrijirea organismului nostru, dar vom descoperi si cum, cu anumite precautii, puteti face sedinte de hidroterapie. Click aici pentru a vedea ofertea pentru tratament balnear .

Alegerea tratamentului potrivit de hidroterapie

Alegerea unui centru de hidroterapie se bazeaza pe orientarea terapeutica a acestuia, care este partial determinata de natura apei la care are acces. In ceea ce priveste tratamentele oferite, acestea includ diverse manipulari (masaje, fizioterapie), precum si multiple modalitati de administrare a “apei”: baie carbo-gazoasa, aerosol sonic, dus cu imersiune, baie de aburi, inhalare, hidrodrenaj etc.

Beneficiile tratamentului spa si ale hidroterapiei

  • Cura termica si dermatologie

Datorita efectelor sale mecanice, termice si chimice, hidroterapia ar putea fi utila in dermatologie. Unele studii tind sa demonstreze efectul benefic al acestei abordari in tratamentul psoriazisului, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a-i determina eficacitatea. Prezenta diferitelor minerale si oligoelemente in apa pare sa fie un factor important in determinarea rezultatelor.

  • Tratamentul spa si osteoartrita

Au fost publicate cateva studii clinice randomizate care au evaluat efectele hidroterapiei sub diferite forme (spa, bai cu diferite tipuri de apa etc.) asupra subiectilor care sufera de osteoartrita a genunchilor si a soldurilor. Rezultatele arata ca aceste tratamente ar putea duce la imbunatatirea calitatii vietii, a amplitudinii miscarilor, a capacitatii functionale, a indicelui de severitate a bolii si la scaderea durerii si a medicatiei.

  • Hidroterapie si artrita

Mecanismele prin care hidroterapia poate ameliora aceste simptome nu sunt inca cunoscute. Unii cercetatori considera ca posibilele beneficii ar putea rezulta dintr-o combinatie de factori, inclusiv efecte mecanice, termice si chimice.

Un studiu efectuat pe pacienti cu artrita reumatoida a aratat ca hidroterapia a imbunatatit starea de bine a individului. De asemenea, ar putea imbunatati calitatea vietii persoanelor care sufera de spondilita anchilozanta. Spondilita anchilozanta este o forma de artrita caracterizata prin afectarea articulatiilor coloanei vertebrale. Atunci cand tratamentele farmacologice sunt ineficiente, interventiile precum fizioterapia si exercitiile fizice reprezinta singura speranta de ameliorare a simptomelor. Hidroterapia poate fi, de asemenea, benefica pentru artrita psoriazica.

Hidroterapia, relaxare si nu numai

Asa cum am mentionat deja, beneficiile hidroterapeutice sunt dictate de caracteristicile intrinseci ale materialului pe care se bazeaza aceasta practica, apa. Totusi, sa vedem cum reuseste sa fie atat de benefica si, prin urmare, ce beneficii poate aduce hidroterapia organismului tau.

Dupa cum a descoperit Arhimede cu mult timp in urma, orice corp scufundat in apa primeste flotabilitate, o forta reala care contrasteaza cu scufundarea sa. Prin urmare, in acest fel, un corp resimte o forta de gravitatie redusa datorita fortei de flotabilitate. Astfel, hidroterapia ofera beneficii scheletului si articulatiilor, eliberandu-le partial de greutatea corporala. Acest lucru il face ideal pentru cei cu probleme articulare sau artrita.

Cu toate acestea, apa tinde, de asemenea, sa comprime un corp scufundat, exercitand o forta din ce in ce mai mare odata cu cresterea adancimii. Din punct de vedere terapeutic, presiunea apei ajuta circulatia prin comprimarea vaselor de sange dilatate, favorizand astfel intoarcerea venoasa si eliminand umflaturile si edemele. Beneficiile hidroterapiei, in acest caz, sunt in favoarea celor care sufera de tulburari circulatorii ale membrelor periferice, cum ar fi gleznele. Temperatura apei joaca, de asemenea, un rol fundamental in traseul hidroterapeutic.