July 20, 2024

Poate un proprietar sa instaleze camere supraveghere wifi pe cont propriu?

Aceasta este o problema destul de controversata si nu puteti spune cu adevarat 100% daca aceasta practica este permisa. Mai jos vom detalia legile care sunt legate de oricare dintre aspectele care incalca instalarea camerelor de securitate in numele unui proprietar. Vezi mai multe produse pe comenzi.ro.

Este legal?

Articolul din Constitutie garanteaza dreptul la onoare, la viata privata si familiala si la imaginea de sine. Aceasta inseamna ca nicio alta regula de orice rang nu poate incalca acest drept.

In plus, Legea privind protectia datelor cu caracter personal protejeaza datele cu caracter personal si, in acest sens, imaginea este considerata o data, astfel incat ar fi nevoie de consimtamant pentru a inregistra alte persoane, in acest caz cel al vecinilor.

In cazul in care camerele sunt instalate pe cont propriu si inregistreaza in afara proprietatii noastre de exemplu pe proprietatile private ale vecinilor fara autorizarea acestora, imaginile mentionate nu pot fi folosite ca probe, deoarece ar fi invalidate pentru incalcarea dreptului la viata privata si la propria imagine, protejate de Constitutie.

In acest sens, ar trebui sa existe o inregistrare care sa indice responsabilitatea imaginilor si locul in care sunt stocate. In toate comunitatile de proprietari trebuie sa existe acest registru, deoarece punerea in aplicare a Legii organice privind protectia datelor este obligatorie.

Procedura de plasare a camerelor

Pentru a instala un serviciu de supraveghere in casa noastra, trebuie sa contactam o companie de securitate autorizata care se ocupa de intregul proces de asamblare si gestionare a camerelor si imaginilor. Astfel, numai compania autorizata are competenta de a vizualiza imaginile, cu exceptia cazului in care exista o plangere prealabila, iar judecatorul emite un ordin de autorizare a vizualizarii.

Unele hotarari ale Curtii Constitutionale inteleg ca inregistrarea imaginilor, precum si editarea si tratarea acestora trebuie sa fie supuse scopului pe care il urmaresc si trebuie sa fie, de asemenea, relevante si justificate.

Pe scurt, cerintele pentru ca un proprietar sa poata instala o camera de securitate pe cont propriu fara a incalca legea sunt urmatoarele:

– O autorizatie expresa din partea Comunitatii de Proprietari.

– Respectarea PROTECTIEI DATELOR si a instructiunilor in sectiunea care se vorbeste despre supravegherea video.

Pot instala camere in afara casei?

Puneti limite rezonabile pentru supravegherea video.

Desi suntem pe proprietatea noastra, trebuie sa fim precauti si sa plasam camera strategic, astfel incat sa indeplineasca functia dorita, fara a incalca intimitatea sau intimitatea vecinilor sau trecatorilor drumului public.

Adica, daca instalam o camera care inregistreaza usile noastre de acces, gradinile sau peretii, trebuie sa impiedicam camera sa inregistreze zonele publice ale drumului, pietonii sau masinile pot fi capturate din exterior partial, dar intotdeauna astfel incat sa nu fie posibila identificarea unei persoane

Trebuie sa ne jucam cu inclinatia camerei sau a locului in care este instalata. Camerele “care inregistreaza exteriorul” sunt total interzise, daca nu sunt strict necesare (cu exceptia cazului in care sunt instalate de fortele si organismele de securitate).

Zone comune- Daca in zona in care dorim sa instalam camera este aproape imposibil sa nu surprindem zone comune, garaj comunitar, terase, coridoare, este foarte important sa informam si sa solicitam permisiunea comunitatii, cu aprobarea acesteia, poate fi instalata, dar vom fi obligati sa respectam reglementarile actuale privind protectia datelor.