May 17, 2024

Polizorul de banc – ce trebuie sa stii despre el

xista pe piata mai multe tipuri de polizoare, precum polizorul unghiular, polizorul drept sau mini-polizor. Majoritatea din aceste modele se pot gasi online pe orice depozit materiale de constructii. Polizorul de banc este diferit deoarece este fix si trebuie sa aducem materialul pe care dorim sa îl polizam, curatam sau ascutim la planul de lucru.. Un polizor de banc nu este neaparat o unealta indispensabila din trusa celor pasionati de bricolaj însa ne poate ajuta enorm în anumite situatii.

O unealta fixa si robusta. Este exclus sa duci un polizor de banc pe santier, nu ai cum. Este o unealta robusta si destul de grea care se fixeaza într-un loc unde va ramâne pentru multa vreme. Este esential în lucrarile de polizare si de slefuire, de ascutire a unor obiecte de mai mici dimensiuni sau pentru curatarea anumitor obiecte.

Extrem de usor de folosit, un polizor de banc se vrea a fi rapid si eficient, în special datorita celor doua discuri abrazive care permit schimbarea functionalitatii în functie de utilizarea dorita.

Alege bine locul în care vrei sa îl amplasezi.

Pentru a folosi cât mai eficient un polizor de banc, va trebui sa îl fixezi cât mai bine cu putinta de un plan de lucru. Acesta din urma trebuie sa fie suficient de gros pentru a putea sustine greutatea uneltei fara niciun fel de probleme, însa trebuie, în egala masura, sa suporte vibratiile generate de catre polizor. Daca suportul este mult prea lejer, va vibra cu o forta mult prea mare ceea ce nu va fi foarte placut în timp ce lucrezi. În plus, astfel, polizorul de banc risca sa se deterioreze sau i se scurteaza cu mult durata de viata. Celelalte obiecte de pe bancul de lucru risca sa cada sau sa suporte aceste vibratii.

Gândeste-te sa asezi polizorul de banc într-un loc în care nu te va impiedica sa lucrezi în mod corect.

Cum alegem aceste polizoare banc?

Puterea unui polizor de banc trebuie sa fie cuprinsa între 250 si 1000 W. Daca îl vei folosi doar pentru slefuire si pentru lustuire, un aparat de maxim 400W va fi mai mult decât suficient. Dar, în cazul în care esti profesionist, vei avea nevoie de o putere cuprinsa între 800-1000W.

Numarul de rotatii pe minut trebuie sa fie cât mai ridicat cu putinta. Valoarea maxima era de 3500 RPM. Dimensiunea rotilor este si ea importanta deoaece va trebui sa te asiguri de faptul ca diametrul acestora nu depaseste diametrul carcasei de protectie. Elementele de siguranta sunt în egala masura importante, este important sa verifici ca polizorul de banc este dotat cu toate elementele de siguranta pentru a-ti garanta protectia totala atunci când îl folosesti.