June 24, 2024

Vehicule electrice urbane

Pe măsură ce prețul benzinei atinge niveluri record și combustibilii fosili se diminuează în timp, cererea consumatorilor pentru tehnologii energetice alternative nu va face altceva decât să crească. De fapt, vehiculele electrice urbane, deși sunt mai degrabă o noutate în Statele Unite, sunt mai frecvente în Europa, unde densitatea populației din zonele metropolitane a necesitat de mult timp căutarea unor alternative la conducerea unor mașini de dimensiuni mari.

Vehiculul electric urban este, în esență, o mașină foarte mică, de obicei un hatchback cu două uși, proiectat pentru a găzdui între doi și patru pasageri (și nu prea multe altele). Bazându-se pe electricitate ca sursă principală de energie, aceste vehicule sunt ideale pentru locuitorii din mediul urban care trebuie să ajungă din punctul A în punctul B în orașele aglomerate de vehicule de dimensiuni mari. Probabil că sunt deosebit de atractive mai ales pentru cei care locuiesc în orașe cu sisteme de transport public slab dezvoltate sau nesigure.

Potrivit Departamentului de Energie al SUA, vehiculele electrice urbane sunt considerate vehicule obișnuite pentru pasageri. Cele mai multe dintre ele conțin elementele de siguranță și facilitățile normale la care consumatorii americani s-au obișnuit: airbaguri, centuri de siguranță, precum și încălzitoare și aparate de aer condiționat. Vehiculele electrice urbane actuale pot atinge o viteză maximă de aproape 100 km/h și pot merge aproape 12 ore înainte de a fi reîncărcate. Acest lucru reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de modelele anterioare și ar trebui să crească acceptabilitatea tehnologiei în rândul publicului larg.

Atât Nissan, cât și Ford testează vehicule electrice urbane, iar Daimler-Chrysler a încheiat un contract pentru a aduce în România vehiculul electric urban original, Zap! Smart Car în Statele Unite. Anterior, mașinile Smart trebuiau să fie importate din alte țări, în special din Canada, și modificate pentru a respecta standardele de siguranță din SUA. Vehiculele electrice urbane oferă o serie de avantaje pentru șoferi. Vehiculele electrice urbane nu produc emisii, ceea ce înseamnă că au potențialul de a reduce impactul dăunător asupra mediului al altor forme de transport personal. Persoanele care locuiesc în orașe pline de smog pot găsi acest beneficiu deosebit de atractiv.

În al doilea rând, vehiculele electrice urbane, la fel ca și hibrizii și alte mașini alimentate cu energie avansată, se califică adesea pentru credite fiscale naționale și de stat. Unii susțin că aceste credite pot compensa costurile suplimentare legate de achiziționarea de vehicule electrice sau hibride. În cele din urmă, dimensiunile reduse ale vehiculului electric urban îl fac o alegere ideală pentru navetiștii din orașele aglomerate. Natura compactă a vehiculului electric urban face ca acesta să fie mai ușor de condus în traficul aglomerat și necesită mult mai puțin spațiu de parcare. Pe măsură ce orașele devin tot mai aglomerate și benzina se scumpește, vehiculele electrice urbane ar putea fi poziționate pentru un salt masiv în popularitate.