July 18, 2024

A cumpărat cineva bujori de la Grădinamax

Ador bujorii în grădină. Mi se pare că oriunde îi pui pur și simplu înfrumusețează locul. Iar la Grădinamax am descoperit câteva sortimente de bujori spectaculoase. De aceea am întrebat dacă a cumpărat cineva bujori de la Grădinamax. După părerea mea, cu greu găsești culori deosebite la bujori, chiar și în magazinele de specialitate.

Revenind la bujorii achiziționați, i-am plantat în grădină și îngrijit, iar în curând mă vor răsplăti cu flori. Nu e prima dată când cresc acest flori de grădină, așa că mi-a fost ușor să știu ce am de făcut. Dacă nu ai avut niciodată această plantă la tine în grădină, îți recomand să încerci. Florile sunt deosebite, fie lăsate în cadru natural sau în aranjamente florale, iar planta în sine e decorativă prin frunzele sale verzi.

Dacă vrei să afli cum am reușit eu să cresc bujori fără probleme, am să las mai jos o listă cu informații prețioase. Sper că sfaturile mele te vor ajuta să crești aceste plante deosebite.

  • Plantarea bujorilor 

Bujorii nu sunt plante deosebit de pretențioase, dar când alegi locația de plantare, asigură-te că vor rămâne acolo. Dacă vei dori să îi muți mai târziu, plantele vor fi stresate de întreg procesul și riști să le pierzi.

De asemenea, sunt plante ce apreciază lumina directă a soarelui cât mai mult pe timpul zilei. Din acest motiv, locurile însorite sunt ideale pentru bujori. Pot suporta și câteva ore de umbră, atâta timp cât vor avea parte de soare 6-8 ore pe zi. Acest lucru este esențial pentru înflorirea bujorilor.

 

Recomandat e să te asiguri că bujorii sunt feriți de vânt și curenți puternici. Florile lor grele pot duce la ruperea plantei în cazul unei furtuni. De aceea multă lume preferă să sprijine plantele de bujori cu ajutorul unor suporți. Plantele nu doar că vor arăta mai bine, dar vei evita ruperea florilor sub propria greutate.

Un alt sfat ar fi să nu plantezi bujorii în apropierea altor arbuști sau arbori, pentru că bujorilor nu le place competiția pentru hrană. În schimb, apreciază substratul bogat în nutrienți, cu un pH neutru și abilități de drenare a apei.

Iar ca perioadă propice de plantare, bulbii de bujori ar trebui plantați toamna, din septembrie și până în octombrie. Deși e posibil să plantezi bulbi de bujori și în primăvară, aceștia vor avea nevoie de un an să prindă din urmă și să se dezvolte.

  • Cum să ai grijă de bujori

Poți să consider bujorii ca pe niște copii. Vor avea nevoie de câțiva ani pentru a se stabili în locul plantat, pentru a dezvolta rădăcini și crește. Dar, în comparație cu alte plante, aceștia nu au nevoie să fie săpați și divizați periodic. Deci, nu vor avea nevoie de prea multă atenție din partea ta.

Îngrășământ se aplică atunci când pregătești solul pentru plantarea bulbilor, după ce cureți și sapi locul de plantare. Dar bujorii se pot fertiliza și la începutul verii, după ce florile au trecut și uscăturile au fost curățate. E bine de știut că fertilizare se face doar la câțiva ani.

Ajută tulpinile bujorilor, pentru că vor avea nevoie de suport sub greutatea florilor bogate. Dacă e să găsim un punct slab la aceste plante, este faptul că tulpinile vor reuși cu greu să sprijine florile supradimensionate. Fără suport adecvat, acestea riscă să se rupă sau te vei alege cu o tufă cu aspect ”leșinat”. Suporți buni pentru bujori sunt acele cercuri metalice cu trei picioare sau suporții metalici pentru roșii (acele ”cuști” de suport). Ideea e să ajuți planta cu un suport ce îi permite dezvoltarea în centrul acestuia, suportul fiind oferit la exterior.

Taie florile bujorilor de îndată ce încep să se ofilească. Când faci această tăiere, taie până la cea mai apropiată frunză sănătoasă, astfel încât tulpina rămasă să nu iasă în evidență. La începutul iernii e recomandat să tai toate tulpinile și frunzele până la nivelul solului, pentru a evita apariția bolilor și deteriorărilor cauzate de frig.

Deși unele plante adoră mulciul, bujorilor nu le place să fie sufocați în acest fel. Atunci când temperaturile scad foarte mult peste iarnă și este primul sezon rece după plantarea bulbilor, poți folosi ace de pin sau scoarță de copac mărunțită ca și strat de protecție. Doar asigură-te că stratul pus este unul subțire. De asemenea, îndepărtează mulciul în primăvară.

Dacă și tu te întrebi dacă a cumpărat cineva bujori de la Grădinamax, răspunsul e da, am cumpărat eu. Iar respectând micile reguli menționate mai sus, vei avea toate șansele să te bucuri de flori frumoase. Toamna ce vine va fi prilejul ideal pentru a-ți planta primii bulbi de bujori în grădină.