July 19, 2024

De ce sa alegi aparatele dentare ceramice

Ai auzit despre aparate dentare ceramice? Acestea sunt niste dispozitive estetice, realizate dintr-un material care are o culoare similara cu cea a smaltului natural. Exista diferite tonuri care se potrivesc fiecarei culori a dintilor si ofera un rezultat mult mai discret.

Cu toate acestea, este important sa stim ca, in unele cazuri, acest aparat dentar va fi atasat cu un fir alb, in timp ce alti pacienti vor trebui sa poarte un arc metalic.

Aparatul dentar ceramic se aplica pe dinti in acelasi mod ca aparatele dentare conventionale si exercita o presiune care misca treptat dintii pana cand obtii un zambet perfect aliniat.

Ce probleme dentare poate trata?

Aparatele dentare ceramice sau din portelan sunt la fel de eficiente ca aparatele metalice si pot trata marea majoritate a problemelor dentare obisnuite la copii, adolescenti si adulti. Prin urmare, va fi posibil sa trateze probleme de ocluzie, aglomerare dentara moderata sau complexa, overbite, crossbite etc.

Abia dupa o prima consultatie cu ortodontul, acesta te va putea sfatui cu privire la cele mai bune aparate dentare pentru cazul tau, in functie de preferinte si buget.

Cum difera aparatele ceramice de altele?

Este important sa evaluezi toate punctele pozitive si negative ale acestui tip de aparat inainte de a incepe tratamentul ortodontic.

Avantajele aparatelor ceramice

Spre deosebire de aparatele metalice, acestea ofera mai multa discretie pacientilor care cauta tratament cosmetic. Cele din ceramica au avantajul de a fi mai putin costisitoare decat aparatele din rasina transparenta sau ortodontia linguala. In plus, au o estetica deosebita.

Care sunt principalele dezavantaje?

Chiar daca sunt mai estetice decat cele din metal, totusi au cateva dezavantaje. In primul rand, se adapteaza mai bine la dintii albi in mod natural si nu vor functiona bine pe dintii galbeni. In plus, ceramica imbatraneste si se ingalbeneste rapid, ceea ce va fi mult mai putin estetic dupa aceea.

Acestea sunt utilizate cu elastice transparente care tind sa se ingalbeneasca rapid. Prin urmare, va fi necesar sa se evite alimentele colorate sau colorante. De asemenea, sunt mai fragile decat cele din metal, asa ca ai grija sa nu consumi alimente prea tari.

Cum sa ai grija de aparatele ceramice?

Pentru a impiedica aparatele dentare sa se ingalbeneasca rapid, este recomandabil sa eviti ceaiul, cafeaua, vinul sau chiar curry. Tutunul, care nu este recomandat pentru sanatatea ta, poate afecta, de asemenea, aspectul aparatului si il poate face sa devina galben mai repede. Deoarece aparatele ceramice sunt mai fragile decat cele metalice, ar trebui evitate alimentele tari si lipicioase, cum ar fi bomboanele si guma de mestecat. De asemenea, ar trebui sa ai grija sa nu musti direct din anumite fructe si sa mananci bucati care au fost deja taiate. In ceea ce priveste painea, ortodontii recomanda consumul de paine mult mai moale.

Durata tratamentului

Totul depinde de complexitatea cazului de tratat, dar va dura aproximativ 18 pana la 36 de luni pentru a alinia dentitia. Este important sa ne amintim ca tratamentul nu se opreste odata ce dispozitivul este indepartat. Va trebui apoi sa porti un dispozitiv de fixare fix sau detasabil pentru a mentine rezultatele, indiferent de tratamentul ortodontic ales. Pentru mai multe informatii, Cris Smile, un cabinet stomatologic din sector 6 Bucuresti, iti sta la dispozitie. Aici poti alege un aparat dentar potrivit situatiei tale.