February 5, 2023

Sfaturi pentru alegerea si servirea unui vin rose bun

 

Vinul rose este de fapt un vin rosu cu putina macerare, care de obicei provine din amestecul perfect de struguri albi si rosii si a carui fermentare dureaza aproximativ trei saptamani, la o temperatura de 16ºC pana la 17ºC. Rezultatul? Un bulion care se deosebeste de restul prin prospetimea, moliciunea si lejeritatea foarte marcata. O explozie de nuante, un vin de cea mai inalta calitate ideal pentru lunile de vara, a devenit una dintre bauturile vedete ale acelui sezon.

Cu toate acestea, pentru cei care nu obisnuiesc sa-l includa in mesele lor, dar vor totusi sa se bucure de aroma lui, poate fi foarte dificil sa aleaga o sticla buna, deoarece sunt multi factori care ar trebui sa influenteze decizia.

Cum sa alegi un vin rose bun?

In primul rand, este esential sa cunoastem data recoltarii sale, deoarece vinurile roze au o viata foarte scurta, adica incep sa-si piarda din calitati in anul de dupa recoltare.

In acest sens, expertii asigura ca recoltele din 2020 si 2021 s-au remarcat in special prin calitatea lor. Asa ca daca este prima data cand gustati un vin rose, nu ezitati sa optati pentru o sticla din acel sezon.

Culoarea este unul dintre cele mai importante elemente pentru ca, desi acest tip de vin este de obicei legat de culoarea care ii da numele, adevarul este ca varietatea de nuante pe care le poate arata este uimitoare. De la gri si roz clasic, la roz carmin, la somon -exista o multime de nuante. Totusi, daca exista unul care arata offside, acesta este vinul portocaliu.

Daca aveti ocazia sa-l incercati inainte de a cumpara sticla, trebuie sa stiti ca vinurile roze transmit de obicei note fructate in gura. In functie de soi, se poate distinge o aroma de mandarina, rodie, pepene verde sau chiar pepene galben. Totul depinde de procesul de fabricatie.

In ceea ce priveste mirosul, acesta trebuie sa participe si la proces. Majoritatea vinurilor roze evoca aceleasi fructe care cuceresc palatul, dar cu nuante florale si aciditate care fac diferenta.

Odata ce ati ales cel mai bun vin, trebuie sa depuneti toate eforturile in degustare si prezentare. De exemplu, acest bulion este ideal pentru aperitive, desi functioneaza si ca acompaniament pentru preparate din orez, peste alb sau marinat, carne de pui sau iepure usor condimentata si o masa buna de branzeturi moi sau semicurate. Pe de alta parte, temperatura ar trebui sa se situeze intre 7ºC si 10ºC.

Vinurile rosii care sunt grase, coapte si care amintesc de dulceturi, precum si care ofera lemn, si altele care sunt usoare, proaspete si au o expresie fructata. Toate pot fi sub eticheta Malbec sau Cabernet Sauvignon, de exemplu.  Un alt indice de stil este parenting. In general, vinurile anului, tinere si de soi, se incadreaza in grupa joviale si expresive, in timp ce rosiile invechite in butoaie sunt mai opulente si mai corpolente. Acest lucru este indicat relativ precis de eticheta: daca scrie Reserva sau Gran Reserva, va fi printre acestea din urma, intrucat prin lege trebuie sa fi stat cel putin intre 12 si 18 luni in pivnita. Daca eticheta nu indica nimic, vintage si alcoolul sunt date.